KAAP Creative Compass
Terug naar overzicht

Verneri Pohjola Group plays Pekka

Albumpremière

  • Kleine Post
Verneri Pohjola Group plays Pekka

NL Trompettist Verneri Pohjola behoort tot de top van de Finse jazzscene en stapelt de lofbetuigingen op elkaar na het verschijnen van zijn vorige album Bullhorn (2015). Hij is geen barricadebestormer of muzikant die het moet hebben van bruuske stijlbreuken of hoge volumes. Nee, Pohjola is vooral een allrounder die zich laat kenmerken door elegante bedachtzaamheid, een trefzekere sound en melodisch vernuft.

Met Pekka herinterpreteert hij de muziek van zijn overleden vader Pekka Pohjola, één van de vaandeldragers van de Finse jazz- en progressieve rockscene uit de jaren 70. Pekka Pohjola maakte deel uit van de legendarische band Wigwam, werkte samen met Mike Oldfield en mocht Frank Zappa tot één van zijn grootste bewonderaars rekenen. Daarnaast werd zijn muziek ook wereldwijd gesampled, onder meer door DJ Shadow.

Verneri hield lang zijn handen van het werk van zijn vader. Pas vorig jaar voelde hij de drang om in die nalatenschap te duiken en vooral om er zijn eigen draai aan te geven. Want: naar de toekomst vanuit het verleden, ook dat is jazz. Pekka is wellicht één van de meest geanticipeerde jazzprojecten van de laatste jaren in Finland en we zijn fier dit op STORM!Festival 2017 te mogen presenteren.

trompet Verneri Pohjola, Fender Rhodes Tuomo Prättälä, gitaar Teemu Viinikainen, drums Mika Kallio, bass Heikko-Joseph Remmel


ENG With ‘Pekka’ the Finnish trumpeter Verneri Pohjola reinterprets the music of his late father Pekka Pohjola, the internationally acclaimed and revered prog-rock bassist and composer.